Словашкият премиер Роберт Фицо предложи награда от 1 млн. евро за информация

...
Словашкият премиер Роберт Фицо предложи награда от 1 млн. евро за информация
Коментари Харесай

Словашкият премиер дава 1 млн. за информация за убийството на журналиста Ян Кучяк

Словашкият министър председател Роберт Фицо предложи премия от 1 млн. евро за информация за убийството на проверяващия публицист Ян Кучяк, което шокира страната и бе наказано от Европейски Съюз и Съединени американски щати, съобщи BBC.

Кучяк и приятелката му Мартина Кушнирова бяха убити в дома им, на 65 км от столицата Братислава. Телата им бяха открити в неделя.

Последното журналистическо следствие на Ян Кучяк в уеб страницата Aktuality.sk е за вероятни данъчни измами, свързани с първокласен затворен жилищен комплекс " Пет звезди " в Братислава. Журналистът счита, че предприемачът Мариан Коцнер е продавал жилища от комплекса на свои лични компании и може да става дума за укриване на налози посредством хипотетични измами измежду бизнесмени, свързани с ръководещата партия.

Подобно следствие предходната година провокира митинги през в Словакия, на които бе поискана оставката на вътрешния министър Роберт Калиняк, непосредствен на премиера Фицо. Разследването на журналиста открива съществени връзки сред Калиняк и следствия за финансови измами строителен бизнесмен Ладислав Бащернак.

Според материала министърът е купил 17% дял в една от компаниите на предприемача, макар че и двамата отхвърлят. Случаят става още по-скандален и поради това, че министър председателят Фицо живее в апартамент на Бащернак.

Колеги на убития публицист обаче споделят, че в последно време той разследвал връзките на италианската Ндрагета в Словакия и присъединяване на различен непосредствен на Фицо - Мария Трошкова, написа The Slovak Spectator.

Разследването на Кучяк било обвързвано с заграбване на европейски пари от калабрийската мафия.

Словашката стопанска система процъфтява и виталните й стандарти се покачиха внезапно след присъединението й към Европейски Съюз през 2004 година, само че доста словаци считат, че в страната няма господство на закона.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР